|
43-374 Buczkowice
ul.Spokojna 490
KONTAKT
|
::Jak ciąć dynie?
Narzędzia:
● nóż z długim, cienkim ostrzem,
● łyżka do zupy lub do nakładania lodów,
● kredka.
1. Odetnij szczyt dyni wokół szypułki, wbijając nóż ukośnie. Dziura powinna być wystarczająco duża, żeby łyżką i ręką wybrać wnętrzności (średnica otworu powinna mieć około 2/3 średnicy dyni)
2. Odcięta część powinna mieć stożkowaty kształt. Nie wyrzucaj jej - posłuży jako pokrywka.
3. Wybierz starannie łyżką wnętrzności dyni, wyskrob ścianki.
4. Wytnij oczy, nos i usta (jeżeli nie masz wprawy, wcześniej zaznacz je kredką).
5. Upewnij się, czy dno dyni jest płaskie.
6. Postaw na dnie świeczkę w szklanym żaroodpornym słoiku, a najlepiej użyj do tego celu znicza. Najwięcej światła będą dawały świeczki w przezroczystych białych lampionach. Jeżeli dynia jest niewielka, wystarczy mała świeczka w aluminiowej oprawce.
7. A teraz zapal świeczkę, zamknij otwór dyni pokrywą i zgaś światło. Tylko nie przestrasz rodziców!
|
|